Zanimljivosti

SSM logo & zastave

SSM LOGO

SSM United


Zaokružen brodskim kormilom s karaktrističnim hrvatskim „pleterom“ – tradicionalnim ornamentom koji se nalazi na hrvatskim povijesnim spomenicima, logo tvrtke posjeduje snažan simbolizam nacionalnog identiteta kao i posvečenost poslovima vezanim uz pomorstvo. Tijekom hrvatske povijesti more je uvijek bilo izvor napretka, ugleda, te SSM logo posjeduje snažan simbolizam i kada su hrvatski pomorci u pitanju kao ugledna radna snaga u svim poslovima vezanim uz pomorstvo. Zbog toga, uzimajući u obzir usluge koje kompanija obavlja, u središtu SSM logo-a je jedan od tradicionalnih hrvatskih brodova definiran simbolično bojama nacionalne zastave (crvena, bijela i plava) koje predstavljaju morsku površinu. Konture katedrale sv. Dujma, svjetovne i vjerske baštine iz 7 stolječa, posvečene glavnom zaštitniku grada Splita, integrirane su kao simbol nade, te mirnog i sigurnog mora.

ZASTAVE SSM-a
Na žutoj pozadini SSM zastave nalazi se SSM logo. Godinama, kao i danas, žutu boju koristimo kako bi simbolički istakli dobrodošlicu našim voljenim pomorcima. Pod logom je ispisan naziv kompanije fontom Liddian CSV Letters, uz naznaku mjesta sjedišta kompanije: Split – Croatia.

SSM pomorska zastava sastoji se od 6 obojanih kvadratnih polja, tri u crvenoj, a tri u bijeloj boji. Asocira na Hrvatski grb, šahovnicu koja se nalazi na nacionalnoj zastavi. Tradicionalno je prisutno uvjerenje kako su boje izvorno predstavljale dvije povijesne hrvatske pokrajine – Crvenu Hrvatsku i Bijelu Hrvatsku koje su postojale tijekom ranog Srednjeg vijeka, na području otprilike sukladnom današnjoj Dalmaciji (Crvena), te središnjoj Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (Bijela).